• Grasgevoerd vlees uit Nederland
  • Binnen 1 werkdag bevroren geleverd
  • Vanaf 150 euro gratis bezorgd
  • Beoordeeld met een 9,8
Vleeschenco logo neg

.

Alles over de slacht

Wij krijgen vaak vragen over de slacht. En dat is heel begrijpelijk!

Wij vinden het belangrijk dat de dieren, naast een pracht leven in alle vrijheid in de natuur, ook een zo humaan mogelijk einde hebben. Er is hun hele leven goed voor ze gezorgd, en dat willen we uit respect voor het dier, tot het laatste moment ook volhouden. Als bijkomend voordeel is het ook nog eens goed voor de kwaliteit van het vlees. Lees daarover in dit artikel.

Alles wordt geslacht bij een van de weinige nog zelfslachtende slagers in NL, Meesterslagerij Ter Weele in Oene. Hier gaan ze met de dieren om zoals wij dat fijn vinden. Er gaan nooit meer dan 2 a 3 koeien tegelijk naar de slacht. Ze worden daarheen gebracht door een auto en chauffeur die ze kennen, en zijn niet langer dan max 1,5 uur onderweg. Bij aankomst staan eerst nog rustig te acclimatiseren. Dan volgt de niet te vermijden slacht, wat gebeurd dmv een schietmasker met pin. Daardoor zijn de dieren gelijk hersendood. Humaner wordt het niet….

Mocht je meer details willen, op deze link staat het hele proces keurig in stappen uitgelegd.  De foto’s zijn gemaakt bij onze zelf-slachtende slager Ter Weele.

Rund

Bij ons worden de stieren van een jaar of 4 uit de kudde gehaald. Deze gaan puberen, en vechten om de baas van de kudde te worden. Niet zelden valt hier een zwaargewonde bij onder de rivalen, het gaat er hard aan toe. Om dit voor te zijn worden ze gevangen in een vangkooi, en naar de slachterij gebracht met eigen wagens, en mensen die ze kennen.

Na de slacht wordt worden de runderen gelijk opgehangen en bloeden ze leeg. Dat moet zo vanwege de voedselveiligheid. Dit alles wordt gedaan onder toeziend oog van de NVWA.

Daarna wordt het vlees minimaal twee, maar ook wel tot drie weken te rijpen gehangen onder de juiste conditie, waarna het vakkundig wordt verwerkt tot kwaliteitsvlees. De slager bepaald met zijn ambachtelijk vakmanschap wanneer het juiste moment is om het vlees verder te verwerken.

Scharrelvarken en lamsvlees

Voor ons scharrelvarken-, en lamsvlees gaat het net zoals hierboven beschreven en bij dezelfde slager.

Kip

Ons kippenvlees van biologische oorsprong  wordt geslacht bij een kleinschalige biologisch gecerticeerde slachterij. De kippen worden s’nachts gevangen door een gecerticeerde vangploeg, en ruim in transportkratten gedaan. Dan volgt transport in het donker,  want dan slapen ze, in de slachterij bij aankomst is alleen blauw licht, en dat kunnen ze niet waarnemen. Dan volgt een fase verdoving, waarna ze volledig buiten bewustzijn zijn. Dan worden ze geslacht volgens de strengste richtlijnen.

De oranjehoen wordt volgens eenzelfde procédé geslacht en verwerkt door een moderne slachterij waar ook dierenwelzijn en MVO voorop staan

Halal

Wij respecteren de keus van bepaalde geloven om uitsluitend halal te eten, maar wij staan hier niet achter. Wil je halal eten? Dan zal je helaas elders moeten zoeken.

Welk stuk vlees je ook kiest uit ons assortiment, Je kan er dus heel zeker van zijn dat het dier een zo goed mogelijk leven heeft gehad, en zo humaan mogelijk geslacht is.