• Grasgevoerd vlees uit Nederland
  • Binnen 1 werkdag bevroren geleverd
  • Vanaf 150 euro gratis bezorgd
  • Beoordeeld met een 9,8
Vleeschenco logo neg

.

Beter Leven Keurmerk vs. onze natuurrunderen

Natuurrundvlees van Vleesch&Co ligt ver boven de norm van het Beter Leven Keurmerk, en dat willen graag zo houden. Daarom leek het ons nu, met de winter in aantocht, een mooi moment om je te vertellen over de leefomstandigheden van onze natuurrunderen. In deze blog leggen we de criteria voor het Beter Leven Keurmerk naast die van ons. Lees en oordeel zelf!

 

Nederlandse natuurrunderen met een beter leven

Onze natuurrunderen leven gewoon bij ons in Nederland in bekende natuurparken als het Fochteloërveen en de Schoorlse Duinen. En dat is wat ons betreft al de allermooiste leefomgeving voor de dieren! Ga je daar eens wandelen dan kan het zomaar zijn dat je onze kuddes tegenkomt, dan zie je direct hoe fijn ze er leven.

We werken met twee rassen: Schotse Hooglanders, de welbekende vriendelijke reuzen met golvende roodbruine vacht en grote hoorns, en Aberdeen Black Angus, de grote zwarte runderen met in verhouding wat kortere poten en geen hoorns. Gemoedelijk, maar niet minder imposant! Zie je er een staan met een prachtige cognac kleur? Dat is dan de Red Angus.

Beter Leven Keurmerk vs Schotse Hooglanders van Vleesch&Co

Zowel Schotse Hooglanders als Aberdeen Angus zijn zelfredzaam, wat inhoudt dat ze zich uitstekend redden zonder tussenkomst van een boer. Ze scharrelen hun eigen kostje bij elkaar en eten het liefst de hele dag kruiden, grassen en bloemetjes, tot wel 60 kg per dag! Dankzij de milde Nederlandse winters is bijvoeren eigenlijk nooit nodig en ook de bevallen gaat ze prima af zonder assistentie door het kleine formaat kalfjes, in tegenstelling tot andere koeien.

 

Zo overwinteren onze natuurrunderen

Winter is coming en dat betekent een tijdelijke verandering voor een aantal van onze runderen. Dit heeft te maken met de regelgeving van bepaalde gebieden maar ook met de weersomstandigheden. Maatregelen als bijvoeren of tijdelijk naar stal zijn dan onvermijdelijk. Ik vertel je graag hoe dat zit en hoe deze stallen de criteria voor het Beter Leven Keurmerk overstijgen.

Onze runderen leven minimaal 9 maanden per jaar, 24 uur per dag, buiten in de natuur. En een deel zelfs het hele jaar! Nu is het zo dat in veel natuurgebieden het grondwaterpeil stijgt in de wintermaanden, met een hele natte bodem als gevolg. Zo’n natte bodem betekent slecht nieuws voor de runderen, ze kunnen hierdoor namelijk ontstoken poten oplopen. En dat heeft soms een dodelijke afloop. Tijdelijk op stal is dan even hun beste optie.

Onze natuurrunderen gaan overwinteren, maar dan wel extra fijn

Voor runderen die het hele jaar buiten lopen is bijvoeren in enkele gevallen noodzakelijk, bijvoorbeeld tijdens een strenge winter. Ze krijgen dan uitsluitend biologisch kuilgras en hooi bijgevoerd, absoluut géén soja. Soms kan voedseltekort een reden zijn om ze naar binnen te halen. Zoals bijvoorbeeld in een van de gebieden bij ons in de polder, bij Almere. Omdat er geen garantie is voor voldoende voedsel brengt de boer een deel van de kudde naar stal.

 

Beter Leven Keurmerk vs. Vleesch&Co natuurrunderen

We vinden dierenwelzijn heel belangrijk en stellen daar strenge eisen aan, maar we zetten ons tegelijkertijd zoveel mogelijk in voor een duurzamere wereld. Zo zijn onze transporttijden drastisch lager en kiezen we uitsluitend voor natuurrunderen die middels begrazing natuurgebieden onderhouden en biodiversiteit bevorderen.

Dit willen we graag zo houden, daarom zorgen onze boeren voor een extra fijn onderkomen voor natuurrunderen die naar stal moeten. Denk aan veel beweegruimte, zachte ligplaatsen van stro en, weet je wat, oordeel zelf! In deze factsheet leggen we criteria voor het Beter Leven Keurmerk naast onze eigen eisen:

Factsheet met Beter Leven Keurmerk criteria naast de criteria voor onze natuurrunderen.

Klik hier om de factsheet groter in beeld te krijgen.

 

Daarom geen Beter Leven Keurmerk voor Vleesch&Co

In de supermarkt moet je flink je best doen om vlees met 2 sterren te vinden, laat staan met Beter Leven 3 sterren. Het natuurrundvlees van Vleesch&Co ligt ver boven de norm van het Keurmerk Beter Leven. Om deze reden vinden we het Beter Leven Keurmerk duur, ingewikkeld en vooral overbodig. We weten namelijk al dat onze natuurrunderen een beter leven hebben gehad. We stellen zeer strenge eisen aan onze leveranciers die alle criteria van het Keurmerk voor Beter Leven overtreffen.

En wil je zelf eens kijken hoe onze runderen leven? Kijk dan de video hieronder of maak dan eens een wandeling door een van de prachtige Nederlandse natuurparken. Blijf wel op veilige afstand, hoewel ze een gemoedelijk karakter hebben kunnen ze fel uit de hoek komen als er kalfjes zijn. Wil je alles weten over de slacht? Kijk dan hier.

 

Echt beter leven vlees van natuurrunderen

Bij Vleesch&Co hebben we geen Beter Leven Keurmerk nodig, je weet gewoon dat de dieren een beter leven hebben gehad. En dat beter leven vlees maken we graag beschikbaar voor iedereen. Zo bestel je bij ons complete vleespakketten, maar bijvoorbeeld ook gewoon losse stukken vlees. Zo hopen we de wereld iets beter achter te laten voor de dieren en onze aarde, maar ook een stukje gezonder. In een eerder artikel lees je waarom grasgevoerd natuurvlees gezonder is.

We hebben een belangrijke missie waar jij als consument aan kan bijdragen door een bewuste keuze te maken. Passen we onze werkwijze op grote schaal toe, dan zal dit een enorme impact hebben op de minimalisering van de CO2-uitstoot. En heb je eens puur en (h)eerlijk natuurrundvlees geproefd, dan wil je nooit meer anders!

Ontdek het beter leven vlees van natuurrunderen

Wil je op de hoogte blijven en smakelijke inspiratie ontvangen? Like ons op Facebook en Instagram of schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief (en ontvang direct 200 Doekoes).