• Grasgevoerd vlees uit Nederland
  • Binnen 1 werkdag bevroren geleverd
  • Vanaf 150 euro gratis bezorgd
  • Beoordeeld met een 9,8
Vleeschenco logo neg

.

Certificering Grasgevoerd Rundvlees

De term ‘grasgevoerd vlees’ kom je vaak tegen.

Maar wat houdt grasgevoerd vlees eigenlijk precies in, en mag iedereen zijn producten ‘grasgevoerd’ noemen? Sinds kort is er de Certificering Grasgevoerd Rundvlees.

label gecertificeerd grasgevoerd rundvlees

label gecertificeerd grasgevoerd rundvlee

Grasgevoerd vlees wil zeggen dat de runderen gras gegeten hebben tijdens hun hele leven. Een koe (rund) heeft vier magen die heel goed gras kunnen verteren. De magen zijn niet ingesteld op de vertering van graan-, of mais producten. De runderen groeien echter wel harder op graan en mais, en omdat dit voedsel niet goed verteerd wordt, volgen er ontstekingsreacties, en dat wordt weer omgezet in vetvorming. Wat dan weer malser vlees oplevert. En vlees met een ander smaakprofiel.

Maar mals is geen smaak, dat is een consistentie (mondgevoel). En dat wordt nog wel eens door elkaar gehaald.  Maar goed, grasgevoerd vlees dus.

 

Mag iedereen zijn vleesproducten grasgevoerd noemen?

Tot voor kort was er nog niet echt een vastgestelde definitie, maar je  zou verwachten dat grasgevoerd vlees, ook echt van runderen komt die alleen maar gras gegeten hebben. Dat is helaas niet zo. Veel vlees dat als grasgvoerd wordt aangemerkt in de supermarkt of bij de slager, is op het laatst afgemest met graan of mais. Daardoor groeit een rund harder, weegt meer kg’s en levert dus meer op voor de boer. Maar daardoor levert het ook van de voordelen in die grasgevoerd vlees heeft.

Voorwaarden certificering

Vleeschenco_gecertificeerd_grasgevoerd_rundvlees

Certificaat grasgevoerd Rundvlees in de keten

Producert, die ook de certificering regelt voor onder andere IKB Nederland Runderen én gecertificeerd Scharrelvlees, is een nieuwe certificering gestart voor certificering Grasgevoerd Rundvlees.

De regels houden in dat:

  • De runderen moeten SKAL en IKB gecertificeerd zijn.
  • 95% van het voedsel gedurende het hele leven van een rund bestaat uit gras, bijproducten voeren mag voor de overige 5%, maar absoluut geen gerst, tarwe, graan, maïs of soja.
  • Kalveren zuigen minimaal 5 maanden bij de moederkoe, maar liefst langer.
  • De Runderen lopen in sociale kuddes en als ze op stal komen staan ze op stro.
  • Slachten gebeurt bij kleinschalige slagerij, met maximaal 25 gve (Grootvee Eenheid) per week te slachten.

 

 

De boer (VOF Zorg en Natuur) die ons het rundvlees levert, is als eerste in Europa gecertificeerd met het keurmerk ‘Grasgevoerd Rundvlees’. Dat hebben ze gehaald naast de SKAL (biologisch certificaat), het reguliere IKB en het Scharrelvlees certificaat. Check het hier.

Het IKB Nederland Runderen houdt in dat op het rundveebedrijf wordt de bedrijfsvoering rondom antibiotica gebruik en medicijn-registratie beoordeeld. Daarnaast beoordeeld Producert een aantal extra zaken, zoals of de dierenarts gecertificeerd is en of er gebruik gemaakt wordt van gecertificeerd transport.

Vleeschenco_gecertificeerd_IKB-Nederland-Runderen

Certificaat IKB in de keten

Voordelen grasgevoerd rundvlees

In een aantal onderzoeken is aangetoond dat dieren die gras gevoerd krijgen, een andere samenstelling hebben van het vlees. Lees hier een artikel dat we erover geschreven hebben.

En hier over samenvatting van een aantal onderzoeken die we hebben laten uitvoeren door de Aeres University of Applied Sciences in Dronten.

De concentratie van meervoudig onverzadigde vetzuren is hoger bij runderen die gras, bloemetjes en kruiden eten.

 

Een meervoudig onverzadigd vetzuur bevat meerdere dubbele bindingen. Meervoudige vetzuren zijn te verdelen in omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren. Gras gevoerd vlees bevat een verhoogd percentage Omega 3-vetzuren. Omega-3 vetzuren hebben als positieve werking dat het minder kans op een hoge bloeddruk en hartproblemen geeft.