Waar kan je bijzonder en goed kippenvlees kopen? Wij bieden goede duurzame kip en het beste kippenvlees aan in de webshop, met een goed verhaal en achtergrond. De duurzame kip komt van twee verschillende leveranciers, die beide op hun eigen respectvol manier met de kippen omgaan. Het is afkomstig van een biologische pluimveehouder, die de kippen met name voor de bio-eieren productie houdt. De andere leverancier houdt uitsluitend vleeskippen, en zijn een tijdje geleden begonnen met een nieuw ras, die uitsluitend lokaal voer krijgen en in grote stallen leven met een pracht buitenruimte.
Wil je goed kippenvlees kopen? Al ons kippenvlees is antibiotica en hormoon vrij!
Vijf sterren oranjehoen van kippenboer Johan Leenders
Dichtbij huis hebben we bijzonder kippenvlees gevonden, bij een kippenhouder die vijfsterren kippen houdt. Bij Leenders Kip proberen ze de kippen zo circulair mogelijk te houden. Zij leveren ons hun Oranjehoen. Een absoluut unieke kip waarvan er maar één leverancier is in heel Nederland. En laat die nou net bij ons in Flevoland zitten.
De Oranjehoen is een van origine Oostenrijks kippenras, die het heel goed naar z’n zin heeft in de Flevopolder. De duurzame kip kleurt oranje, ook na de bereiding, vanwege het unieke, lokale voer, waar circulaire wortels, rode biet, kurkuma en gedroogde kruiden zoals oregano in verwerkt is. Er zit absoluut geen soja in het voer. Daardoor zijn de kippen nog vitaler.
De kippen zijn er in alle schakeringen van lichtbruin naar donker. Sommigen hebben bijna de tekening van een roofvogel. Prachtig om te zien dat deze dieren lekker rond kunnen scharrelen in de overdekte buitenruimte, waar ze alle ruimte hebben om rond te rennen en met elkaar te spelen.
Deze duurzame kip stond ook nog te shinen op het menu van Lowlands, bij brasserie 2050. Bezoekers werden uitgedaagd te kiezen tussen een biologische kip, waar heel veel land voor nodig is dat dan niet voor andere doeleinden gebruikt mag worden, en deze oranjehoen die met liefde en meer dan genoeg ruimte is opgegroeid.
De oranjehoen is een mals product, en uitermate geschikt voor bakken, braden of grillen. Denk aan beercan-chicken, of marineer ‘m op z’n Marokaans met zout en citroen. Of maak er een malse souvlaki of kipsate van. Je vindt de hele Oranjehoen en de geportioneerde producten van de oranjehoen, zoals dijfilet, vleugeltjes, drumsticks en kipfilet in onze webshop.
De vijfsterren regels van Johan Leenders, oprichter Oranjehoen
☆☆☆☆☆
Circulaire landbouw
Biologisch
Kwaliteitsvlees
Diervriendelijk
Super gezond (… en lekker!)
Bekijk hier uitzending van Binnenstebuiten waarin Sharon de Miranda op bezoek is bij de Oranjehoenen.
De Lankerenhof – Souperhen
Het tweede soort bijzonder kippenvlees komt van Biologisch pluimveebedrijf De Lankerenhof. Ze produceren met name biologische eiren, en daarnaast leveren ze biologische soepkippen en leghaantjes. De soepkip is een biologische dubbeldoel kip, of zoals onze leverancier Marjanne van de Lankerenhof zegt: een ‘SouperHen’. En daar is geen woord aan gelogen… Bekijk voor een indruk dit artikel eens op de site De Lankerenhof.
Deze blije biologische scharrelkip is een heel mooi alternatief is als je geen supermarkt kip meer wilt eten. Deze leghen is van een modern legras, en na een heerlijk werkzaam leven van zo’n 14 maanden leggen ze minder eieren dan dat ze voer eten, en de eieren worden wat dunner van kwaliteit. Een regelrechte dubbeldoel kip dus! In die tijd hebben ze in vrijheid binnen en buiten kunnen rondscharrelen op de boerderij. #happylife
Met de SouperHen willen we de soepkip weer terug op het menu krijgen. Omdat de leghen heel veel beweging heeft, krijgt de soepkip, net zoals wild, veel smaak. De leghen heeft haar spieren gebruikt en dat proef je. Het vlees van de leghennen is door de leeftijd wat taaier dan de reguliere supermarktkip, en heeft een langzame bereiding nodig. De SouperHen is met name zeer goed geschikt voor een krachtige kippenbouillon, een stoofschotel met kip zoals Coq au vin of een smaakvolle kippenragout.
Leghaantjes
Nog een bijzonder goed kippenvlees product is het leghaantje, dat je ook wel braadhaan kunnen noemen, of zoals Marjanne van De Lankerenhof zegt: ‘Haantje de Coq’. Hoe je het ook noemt maakt eigelijk niet zoveel uit. Het gaat erom dat ook deze scharrelhaan een goed alternatief is als je geen supermarkt kip meer wilt eten. De kippenlevertjes die we in de webshop hebben komen ook van deze leghaantjes.
De leghaantjes komen net hun zusjes uit het ei, en worden ter plekke door middel van seksen gescheiden. De haantjes zijn van een modern legras, en ze zijn een heerijk en goed alternatief voor de ‘poussins’ of ‘piepkuikens’, die normaal gesproken onder mindere omstandigheden gemest worden en heel snel groeien. En die worden al na drie tot vier weken worden geslacht.
Deze leghaantjes worden pas geslacht als ze 13 a 14 weken zijn. Dat is net voor ze beginnen te kraaien en ze gaan puberen, want dan beginnen ze hun plek in de pikorde te veroveren. Ook wordt vanaf dat moment het vlees wat taaier, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hebben ze toch een mooi leven gehad!
Deze leghaantjes zijn (nog) niet biologisch gecertificeerd, omdat er simpelweg nog geen biologische certificering mogelijk is voor haantjes. Bekijk hier een uitzending van Binnenstebuiten, geheel gewijd aan De Lankerenhof.
Geinspireerd door het verhaal? Ga eens een kijkje nemen bij het kippentheater van de Lankerenhof.
Wil je goed en duurzaam kippenvlees kopen? Bij ons maak je alleen maar goede keuzes.