• Grasgevoerd vlees uit Nederland
  • Binnen 1 werkdag bevroren geleverd
  • Vanaf 150 euro gratis bezorgd
  • Beoordeeld met een 9,8
Vleeschenco logo neg

.

Schotse Hooglander natuurvlees uit Nederlandse natuurparken

Mals, ietwat donker van kleur en licht gemarmerd met intramusculair vet voor heel veel smaak. Dit zijn typische kenmerken van Schotse Hooglander vlees, maar dan wel rechtstreeks uit de natuur! Kom alles te weten over deze imposante dieren en de oorsprong van ons Schotse Hooglander vlees.

 

De Schotse Hooglander, een indrukwekkend voorkomen

Schotse Hooglanders hebben een indrukwekkend voorkomen met hun grote hoorns en lange haren. Die hoorns zitten er niet voor de show. Zo worden er in de kudde onderlinge meningsverschillen mee ´uitgesproken´. Ook gebruiken ze de hoorns als gereedschap, bijvoorbeeld om in de sneeuw te graven naar voedsel of om zichzelf eens even lekker te kriebelen.

De Schotse Hooglander heeft van huis uit een vriendelijk karakter. Maar pas wel op als ze kalfjes hebben! Dan zijn ze extra oplettend en heel beschermend. Kom je ze tegen tijdens een wandeling? Bewonder ze dan van een veilige afstand.

Deze vriendelijke reuzen kennen drie kleurvarianten: rood bruin, blond en zwart. De isolerende vacht van de Schotse Hooglander bestaat uit twee lagen, een donsachtige ondervacht en een lange, golvende buitenvacht. Ze zijn daarmee prima beschermd tegen de kou. Dat geeft al aan dat de Schotse Hooglander, net als de Black Angus, een zelfredzaam ras is.

Vlees van Schotse Hooglander uit Nederlandse natuurparken

 

Een zelfredzaam ras, wat houdt dat in?

De Schotse Hooglander heeft een natuurlijke bevalling dankzij het kleine formaat van de kalfjes. Er is geen keizersnede nodig zoals bij vleeskoeien en ze kunnen het prima af zonder de hulp van een boer of dierenarts. Dit is dan ook precies wat zelfredzaamheid inhoudt. Schotse Hooglanders kunnen uitstekend voor zichzelf zorgen zonder tussenkomst van een boer. Iets wat je niet kunt zeggen over de vleeskoe, die afhankelijk is van stalling, bijvoeren en assistentie bij de bevalling. De Schotse Hooglander is daarentegen prima in staat om schaarste en wisselende weersomstandigheden het hoofd te bieden. Gelukkig maar, want ze leven het hele jaar gewoon buiten. In natuurlijke sociale kuddes, zoals het hoort.

In de winter kan het zijn dat de Schotse Hooglander kuddes uit sommige gebieden naar stal moeten. Dat komt door opgelegde regulering, want in de winter is er minder eten beschikbaar voor een bepaalde hoeveelheid dieren. Daarnaast zijn sommige gebieden te nat in de wintermaanden wat kan leiden tot ontstoken poten, en dat kan dan een fatale afloop hebben.

De Schotse Hooglander stiertjes beginnen te puberen wanneer ze een jaar of vier zijn. Ze willen elkaar dan te lijf gaan om indruk te maken op de dames en om de baas van de kudde te worden. Dat is het moment om ze uit de kuddes te halen. Ook dit is in groot contrast met de reguliere veehouderij, waarbij stiertjes vaak rond de 8 maanden al weggehaald worden.

 

Schotse Hooglander vlees rechtstreeks uit de natuur

Ons Schotse Hooglander vlees komt dus écht rechtstreeks uit de Nederlandse natuur. Hiermee bedoelen we Nederlandse natuurparken omdat Nederland geen ongerepte natuur meer kent. Deze natuurparken zijn in beheer van onder andere Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, zoals bijvoorbeeld het Fochteloërveen en de Schoorlse Duinen. Hier leiden ze een zo natuurlijk mogelijk bestaan, genieten ze van alle ruimte en hebben ze volop grassen, bloemetjes en kruiden tot hun beschikking.

Dit natuurlijke eetpatroon en stressvrije bestaan levert bovendien een gezonder stuk vlees op dankzij het hogere gehalte aan onverzadigde Omega-3 vetzuren. Hier schreven we een aparte blog over.

 

Dierenwelzijn, voor ons meer dan een keurmerk

De Schotse Hooglander kuddes waar we mee werken voldoen aan de vijf vrijheden zoals opgesteld zijn voor dierenwelzijn. Desondanks hebben wij de bewuste keuze gemaakt geen lid te zijn van het Beter Leven Keurmerk. Onze dieren hebben sowieso al een beter leven dan de meest strenge regels waar ze volgens de richtlijnen aan zouden moeten voldoen. Daarnaast leveren wij als eerste in de EU gecertificeerd grasgevoerd natuurvlees.

Onze Schotse Hooglander kuddes leven niet op landbouwgrond en worden niet gefokt voor hun melk of vlees. Ze hebben een andere unieke taak, namelijk het creëren van biodiversiteit en het onderhouden van de Nederlandse natuurgebieden. Deze natuurgebieden hebben een SKAL certificaat en zijn dus wel biologisch. Bij schaarste in een strenge winter worden de dieren hooguit bijgevoerd met biologisch kruidenhooi of kuilgras, dus zeker geen krachtvoer, tarwe, maïs of soja. Op deze manier blijft het natuurlijke eetpatroon zoveel mogelijk behouden.

 

Schotse Hooglander vlees van Vleesch&Co

Je weet nu precies waar het Schotse Hooglander vlees van Vleesch&Co vandaan komt en hoe deze bijzondere dieren hebben geleefd. Nadat ze een heerlijk leven hebben gehad, worden de runderen uiteindelijk geslacht bij zelfslachtende slager Ter Weele uit het Gelderse dorp Oene. Dit gebeurt allemaal op ambachtelijke wijze, van het meerdere weken droog rijpen tot aan de kop tot staart verwaarding. En met kop tot staart bedoelen we ook écht: van kop tot staart waarbij er zoveel mogelijk van het dier wordt benut. Uit respect voor het dier en omdat het duurzamer is! Je vindt in ons assortiment dan ook allerlei bijzondere producten, van vergeten vlees en orgaanvlees tot aan botten en testikels.

Verder komt er weinig kijken bij de verwerking van het vlees, we gebruiken namelijk géén kunstmatige toevoegingen en E-nummers. We voegen hooguit een snufje biologische kruiden en specerijen toe. Verder is het gewoon lekker puur vlees, want Schotse Hooglander vlees dat rechtstreeks uit de natuur komt is al zoveel smaakvoller van zichzelf! Geloof ons, heb je eenmaal puur en eerlijk natuurvlees geproefd, dan zal vlees uit de supermarkt nooit meer hetzelfde smaken.

 

Recepten met Schotse Hooglander vlees

Ga jij zo’n heerlijk stuk vlees van de Schotse Hooglander kopen? Dan wil je deze natuurlijk ook zo lekker mogelijk bereiden. Daarom delen we regelmatig recepten met je op onze inspiratie pagina zodat jij het beste uit je (h)eerlijke stuk vleesch haalt. Daarnaast leren we je over verschillende technieken, zoals de directe en indirecte grillmethode op de barbecue en hoe je het malste stoofvlees bereidt.

Schotse-hooglander-vlees-recepten

 

Vlees van de Schotse Hooglander kopen?

Wil je vlees van de Schotse Hooglander kopen? Dan wil je natuurlijk weten waar het vandaan komt en dat je echt kwaliteitsvlees in huis haalt. Bij Vleesch&Co weet je precies hoe en waar de Schotse Hooglanders geleefd hebben. Wij kiezen uitsluitend voor dieren die een goed en zo natuurlijk mogelijk leven hebben gehad. Met het Schotse Hooglander vlees van Vleesch&Co draag je bij aan een eerlijkere vleesindustrie en een duurzamere wereld. En het is ook nog eens gezonder! Wat wil je nog meer? We bezorgen jouw Schotse Hooglander vlees binnen 2 dagen bevroren bij je thuis.

Ontdek nu ons assortiment

touw

Wil je op de hoogte blijven en smakelijke inspiratie ontvangen? Like ons op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief (ontvang direct 200 Doekoes).