• Grasgevoerd vlees uit Nederland
  • Binnen 1 werkdag bevroren geleverd
  • Vanaf 150 euro gratis bezorgd
  • Beoordeeld met een 9,8
Vleeschenco logo neg

.

Verschillen tussen graan gevoerd en grasgevoerd vlees

De smaak van vlees is voor een groot gedeelte afhankelijk hoe het dier gevoed en geleefd heeft.

Veel van het Australisch-, en Zuid-Amerikaanse vlees dat je in veel restaurants eet en in de supermark ligt is afkomstig van dieren die graangevoerd zijn, die vaak in omheinde ruimtes hebben geleefd. Ze hebben minder gelopen dan de runderen in natuurparken, die (h)eerlijk grasgevoerd vlees opleveren.

Een eigenschap van graangevoerde dieren is dat ze malser vlees opleveren dan de grasgevoerde runderen, die dus uiteindelijk wat minder mals vlees geven, maar wel met véél meer smaak. En als klap op de vuurpijl: grasgevoerd vlees is bewezen beter en gezonder vlees, met minder Omega 6 en meer Omega 3.

Ons grasgevoerd vlees is misschien niet iets dat je elke dag eet, want ‘gewoon’ vlees eet je elke dag. Dit is bijzonder vlees. Dit is vlees voor de flexitariers onder ons, die minder vlees eten, maar als ze vlees eten, wel een bewuste keuze maken voor goed, gezond en eerlijk vlees.

Herken je jezelf hierin? Bestel hier je favoriete vlees om het eens te proberen.

 

Runderen eten niet meer wat goed voor ze is.

Door efficiëntie slagen te maken in de veeteelt is er ooit begonnen runderen met graan te voeren. Ze groeien harder, worden sneller vet, en zijn dus ook sneller op het slachtgewicht.

Maar een rund is er niet op gebouwd om graan te eten, maar gras, kruiden en bloemetjes. Met al hun magen verteren ze de grassen een bepaald proces, en groeien ze dus langzamer. En ze blijven dan ook wel fitter. Immers, en dat geld ook voor mensen, als je voedsel eet dat je niet makkelijk verteerd wordt het opgeslagen als vetcellen. Grasgevoerde dieren ontwikkelen dus minder én ander vet. Bovendien bevat het ook meer gezonde vetten dan graan gevoerd rundvlees. Graan gevoerd rundvlees bevat dus vooral meer van het minder gunstige vet. De onderstaande grafiek toont de verschillen duidelijk.

Omega-3 en omega-6

Grasgevoerd vlees bevat meer omega-3 dan de graan gevoerde soorten. Dat is op zich al goed nieuws, maar de gras gevoerde koe bevat ook nog eens minder omega-6 dan de graan gevoerde variant. Twee vliegen in een klap dus! Natuurlijk maakt het iets uit welk ras rund je pakt en waar ze gegraasd hebben, maar globaal gezien geven beide tabellen dezelfde trend weer. Het meeste importvlees uit Australie en Zuid Amerika is overigens graan gevoerd vlees.

Overzicht omega 3 + 6 in spierweefsel - gras en graangevoerd vlees
mg Omega 3 en Omega 6 per 100 gram spierweefsel

Beide analyses geven hetzelfde beeld: grasgevoerd vlees bevat meer omega-3 en minder omega-6.

 

Hoe zit het met grasgevoerd vlees uit Nederland en Belgie?

Er worden door een aantal mensen overigens wel vraagtekens gezet bij deze verschillen. Veel onderzoeken komen uit de USA, waar de graangevoerde koeien super krachtvoer krijgen. Dan zouden de verhoudingen automatisch anders in proportie zijn. Dat is ook zo, maar ook in Europa zijn ook onderzoeken gedaan, en daar komen dezelfde verschillen uit naar voren. Het is bewezen in onderzoeken dat ook in Europa de effecten van grasgevoerd vlees beter zijn voor je.

In Nederland krijgen de voor vleesconsumptie gefokte runderen veelal een mengeling van gras en graan, of ander krachtvoer. Onze scharrelrunderen krijgen niets anders dan gras, bloemetjes en kruiden, want dat is wat er groeit in de gebieden. Sla je twee vliegen in één klap! Lekker veel smaak en nog gezonder ook.

touw

Paleo

Volgens het uitgebalanceerde Paleo diëet is grasgevoerd vlees juist een goede toevoeging en leverancier van eiwitten en goede vetten. Iets wat je nodig hebt in een perfect uitgebalanceerd dieet. Daar komt bij dat we het vlees ook nog eens van natuurrunderen hebben. Wie wil dat nou niet?

De smaak van grasgevoerd vlees…

Grasgevoerd vlees van runderen smaakt anders dan de graan gevoerde variant. Je proeft bij gras gevoerd rundvlees een meer aromatische, bijna gras-achtige smaak. En eerlijk is eerlijk, je moet op gras gevoerd vlees wel iets meer kauwen. Maar malsheid is geen smaak, en smaak… dát zit er wel meer aan bij grasgevoerd vlees. Gras gevoerd vlees smaakt traditioneel en neigt een beetje naar een wild-smaak.

Onze 100% gras gevoerde beefburger bijvoorbeeld, is zeker niet te vergelijken met de supermarkt-hamburgers, die naast graangevoerd vlees, voor een groot deel uit paneermeel, vocht-, en vet vasthoudende e-nummers en smaakversterkers bestaan.

touw

Wat zit er allemaal niet in gras gevoerd rundvlees?

In ons grasgevoerd vlees zal je per definitie geen medicatie, groeihormonen en antibiotica tegenkomen. De runderen zijn ook eigenlijk niet ziek, omdat ze zich voeden met natuurlijke voeding. In ons eindproduct worden ook geen e-nummers, gluten of andere toevoegingen gestopt. Dit gebeurd heel vaak wel bij supermarkt vlees om de kleur mooi te houden, de houdbaarheid te verlengen, de smaak te vervlakken of om simpelweg meer vocht en vet vast te houden om een zwaarder product te krijgen.

Daar moeten wij niets van hebben… Ons natuurvlees is al (h)eerlijk van zichzelf!

Is er ook nog verschil tussen grasgevoerd vlees en scharrelvlees?

Jazeker! Scharrelrunderen leven verplicht in groepen op een boerderij, waar ze de mogelijkheid moeten hebben om te staan of te liggen als ze dat willen. De (vrouwelijke) scharrelrunderen lopen in principe alleen buiten tussen Mei en September.  Dat is dus toch weer net even anders dan ons natuurrund. Die moeten altijd buiten spelen.

Waar kan je grasgevoerd vlees kopen?

Wil je ons eerlijk grasgevoerd natuurvlees bestellen? Of wil je eerst hier lezen hoe we kort uitleggen hoe het bij ons werkt en wat de voordelen zijn van ons je natuurvlees.

 

O ja, heb je ons al geliked op Facebook? We zitten trouwens ook op Instagram!