Vleesch&Co, voor een betere wereld
Een betere wereld, dat is wat Vleesch&Co beweegt. “Het zou goed zijn als mensen iets minder vlees gaan eten en dan ook bewust kiezen voor een goed stukje vlees.”
Vleesch&Co wil dat er een andere voedselsysteem ontstaat. Wij moedigen mensen aan om bewuster te worden van de bestaande voedselindustrie. En een betere keuze te maken bij het kopen van vlees. Niet alleen voor eigen gezondheid, maar ook voor een betere wereld.
Een duurzamere wereld waarin we samen het CO2 probleem oplossen, de bodem herstellen en biodiversiteit stimuleren. En een wereld waarin blije en gezonde dieren vrij rondbanjeren in de natuur. Gewoon, zoals het ooit bedoeld was.
Natuurlijke grazers en scharrelaars
Koeien zijn grazers. Van nature bestaat hun voedsel uit gras, kruiden en bloempjes. En de oorspronkelijke “oer” kip, die scharrelde rond in bossen op zoek naar smakelijke hapjes uit de bodem: wormen, insecten maar ook jonge scheuten van planten. Echte omnivoren!
Maar waar zien we dit nog? De meeste koeien, schapen, kippen en varkens leven dicht op elkaar in omheinde ruimtes. Zij krijgen granen gevoerd om sneller en harder te groeien. En om eerder op slachtgewicht te zijn.
Deze vorm van dierhouderij heeft niet alleen enorme gevolgen voor onze bodem en klimaat, ook het vlees wordt er niet gezonder op. Bij ons gaat dat anders!
Duurzaamheid staat voorop en dieren kunnen weer dieren zijn. Niet alleen leven voor productie van vlees, melk en eieren. Maar leven om bij te dragen aan biodiversiteit en een gezonde bodem boordevol belangrijke sporenelementen. En dat is precies waar Vleesch&Co zich onderscheid van de massa.
Wij kiezen voor de kortste weg
De korte keten is een belangrijk onderdeel van Vleesch&Co. Er is sprake van een korte keten wanneer vlees (in dit geval) via de kortste weg vanuit de natuur op jouw bord terecht komt. Dit regionaal georiënteerde ecosysteem voegt ecologische, economische en maatschappelijke waarde toe aan de omgeving. De boer ontvangt een eerlijke prijs en jij weet precies wat de oorsprong is van jouw product.
Zelfslachtende slager Ter Weele, uit het Gelderse dorp Oene, verwerkt alle Vleesch&Co producten op een ambachtelijke manier, inclusief het droog rijpen. Hier wordt alles verwerkt, van kop tot staart, niets gaat verloren. Bovendien is het grasgevoerde vlees 100% vrij van antibiotica, kunstmatige toevoegingen en E-nummers. Puur en eerlijk vlees. Lekker zoals het hoort.
Bij Vleesch&Co koop je uitsluitend Nederlands gecertificeerd grasgevoerd vlees. Afkomstig van kuddes die hun leven lang genieten van de frisse buitenlucht in natuurgebieden. Deze natuurgebieden hebben een SKAL certificaat en zijn dus biologisch. Wij bieden ons vlees niet als biologisch aan, en zijn bewust geen lid van het Beter Leven Keurmerk, want dat vinden wij te beperkt. Wij wéten dat onze dieren een goed leven hebben gehad.
Boeren met een bijzonder goed verhaal
Ons aanbod bestaat voornamelijk uit eerlijk vlees van Schotse Hooglanders en de Black Angus. Deze prachtbeesten lopen vrijwel hun hele leven vrij rond in natuurgebieden. Niet op landbouwgrond en niet voor melk of vlees. Maar stuk voor stuk met een unieke taak: het creëren van biodiversiteit. Alleen tijdens een strenge winter kan het zijn dat ze even naar stal moeten. Om te voorkomen dat de natte bodem ontstoken poten veroorzaakt of dat ze te weinig voedsel hebben. De imposante runderen worden dan bijgevoerd met uitsluitend biologisch kruidenhooi of kuilgras.
Ons kippenvlees heeft ook een bijzonder goed verhaal. Het zijn namelijk oranjehoenen van boer Johan Leenders. De enige leverancier van deze unieke, circulaire kip en dat gewoon bij ons in Flevoland! Deze prachtige, van origine Oostenrijkse kippen hebben hun oranje kleur te danken aan het lokale voer: circulaire wortels, kurkuma, rode biet, knoflook en gedroogde kruiden. En zonder soja. Bij circulair draait alles om 100% heroverwegen, reduceren, hergebruiken en zero waste.
Ook hebben we nog het Veluws scharrelvarken van boer Jarno. Zijn scharrelvarkens hebben pas echt een heerlijk leven waar zij onbeperkt buiten in de grond mogen wroeten en luieren in de modder. Geen stress, geen verveling. En willen ze naar binnen? Dan staat er een hok met vers stro op ze te wachten.
En de schapen, die gaan ieder half jaar op uitwisseling. Schoonebeeker Heideschapen uit Drenthe worden vervoerd naar Flevoland waar zij getrakteerd worden op velden vol berenklauw en Almeerse schaapskuddes uit Flevoland gaan naar Drenthe.
Ons natuurvlees is als eerste in Europa gecertificeerd grasgevoerd en komt van dieren die gelukkiger en langer leven. De biologisch gecertificeerde kuddes grazen in weiden, kruidige heidevelden en ruige gebieden zoals het Fochteloërveen en de Schoorlse Duinen. Maar ook gewoon bij ons in de Flevopolder. Met als resultaat gezonder vlees!
Grasgevoerd vlees bevat namelijk meer onverzadigde vetzuren dankzij het natuurlijke eetpatroon. Door bewust te kiezen draag je dus direct bij aan je eigen gezondheid en een betere wereld.