Vleeschenco logo

Vleesch en Co, voor een betere wereld

Een betere wereld, dat is wat Bauke (oprichter van Vleesch&Co en medeoprichter bij Flevofood) beweegt. “We eten met z’n allen te veel vlees.” Dat klinkt gek uit de mond van iemand die vlees verkoopt. Maar hier zit een belangrijke reden achter.

Bauke wil dat er een andere voedselsysteem ontstaat, en is flexitariër. Een flexitariër laat minstens een dag in de week vlees staan. Hij moedigt mensen aan om bewuster te worden van de bestaande voedselindustrie. En een betere keuze te maken bij het kopen van vlees. Niet alleen voor eigen gezondheid, maar ook voor een betere wereld.

Een duurzamere wereld waarin we samen het CO2 probleem oplossen, de bodem herstellen en biodiversiteit stimuleren. En een wereld waarin blije en gezonde dieren vrij rondbanjeren in de natuur. Gewoon, zoals het ooit bedoeld was.

Natuurlijke grazers en scharrelaars

Koeien zijn grazers. Van nature bestaat hun voedsel uit gras, kruiden en bloempjes. En de oorspronkelijke “oer” kip, die scharrelde rond in bossen op zoek naar smakelijke hapjes uit de bodem: wormen, insecten maar ook jonge scheuten van planten. Echte omnivoren!

Maar waar zien we dit nog? De meeste koeien, schapen, kippen en varkens leven dicht op elkaar in omheinde ruimtes. Zij krijgen granen gevoerd om sneller en harder te groeien. En om eerder op slachtgewicht te zijn.

 

Deze vorm van dierhouderij heeft niet alleen enorme gevolgen voor onze bodem en klimaat, ook het vlees wordt er niet gezonder op.

Duurzaamheid moet voorop staan en dieren moeten weer dieren zijn. Niet alleen leven voor vlees, melk en eieren. Maar leven om bij te dragen aan biodiversiteit en een gezonde bodem boordevol belangrijke sporenelementen. En dat is precies waar Vleesch&Co zich onderscheid van de massa.

Lokale producten beschikbaar maken

Bauke had op jonge leeftijd al hart voor goed voedsel en smaak werd hem met de paplepel ingegoten. Hij groeide op in het dorp Wapenveld waar zijn opa een bakkerij had. Zaterdags fietste hij dan door het dorp, langs de bakkerij van opa en bezocht hij verderop de slagerij. Reuze interessant vond hij dit! Vanaf zijn zesde kreeg hij dan ook al de vrijheid om te koken op zijn manier.

De voorliefde voor een goed lokaal product is hem altijd bijgebleven. Zelfs toen hij later voor werk de wereld over reisde en hij zag hoe lokale gerechten uit verschillende culturen zorgde voor glinsterende ogen.

Jaren later begon het steeds meer te kriebelen en zijn toenmalige job voelde niet langer goed. Bauke wilde iets betekenen voor kleine ondernemers met prachtige lokale producten. Mensen konden hier namelijk maar moeilijk aankomen. Hij trof iemand die runderen en schapen beheert in Nederlandse natuurgebieden en de mannen besloten krachten te bundelen. En daar begon het verhaal van Vleesch&Co.

Wij kiezen voor de kortste weg

De korte keten is een belangrijk onderdeel van Vleesch&Co. Er is sprake van een korte keten wanneer vlees (in dit geval) via de kortste weg vanuit de natuur op jouw bord terecht komt. Dit regionaal georiënteerde ecosysteem voegt ecologische, economische en maatschappelijke waarde toe aan de omgeving. De boer ontvangt een eerlijke prijs en jij weet precies wat de oorsprong is van jouw product.

Zelfslachtende slager Ter Weele, uit het Gelderse dorp Oene, verwerkt alle Vleesch&Co producten op een ambachtelijke manier. Hier wordt alles verwerkt, van kop tot staart, niets gaat verloren. Bovendien is het grasgevoerde vlees 100% vrij van kunstmatige toevoegingen en E-nummers. Puur en eerlijk vlees. Zoals het hoort. Het proces van drogen gaat vooraf aan het bovenstaande.

Bij Vleesch&Co koop je uitsluitend Nederlands gecertificeerd grasgevoerd vlees. Afkomstig van kuddes die hun leven lang genieten van de frisse buitenlucht in natuurgebieden. Deze natuurgebieden hebben een SKAL certificaat en zijn dus biologisch. Wij bieden ons vlees niet als biologisch aan, en zijn bewust geen lid van het Beter Leven Keurmerk. Wij wéten dat onze dieren een goed leven hebben gehad.

Boeren met een bijzonder goed verhaal

Ons aanbod bestaat voornamelijk uit eerlijk vlees van Schotse Hooglanders en de Black Angus. Deze prachtbeesten lopen vrijwel hun hele leven vrij rond in natuurgebieden. Niet op landbouwgrond en niet voor melk of vlees. Maar stuk voor stuk met een unieke taak: het creëren van biodiversiteit. Alleen tijdens een strenge winter kan het zijn dat ze even naar stal moeten. Om te voorkomen dat de natte bodem ontstoken poten veroorzaakt of dat ze te weinig voedsel hebben. De imposante runderen worden dan bijgevoerd met uitsluitend biologisch kruidenhooi of kuilgras.

Ons kippenvlees heeft ook een bijzonder goed verhaal. Het zijn namelijk oranjehoenen van boer Johan Leenders. De enige leverancier van deze unieke, circulaire kip en dat gewoon bij ons in Flevoland! Deze prachtige, van origine Oostenrijkse kippen hebben hun oranje kleur te danken aan het lokale voer: circulaire wortels, kurkuma, rode biet en gedroogde kruiden. En zonder soja. Bij circulair draait alles om 100% heroverwegen, reduceren, hergebruiken en zero waste.

Ook hebben we nog het Veluws scharrelvarken van boer Jarno. Zijn scharrelvarkens hebben pas echt een heerlijk leven waar zij onbeperkt buiten in de grond mogen wroeten en luieren in de modder. Geen stress, geen verveling. En willen ze naar binnen? Dan staat er een hok met vers stro op ze te wachten.

En de schapen, die gaan ieder half jaar op uitwisseling. Schoonebeeker Heideschapen uit Drenthe worden vervoerd naar Flevoland waar zij getrakteerd worden op velden vol berenklauw en Almeerse schaapskuddes uit Flevoland gaan naar Drenthe.

Ons natuurvlees is als eerste in Europa gecertificeerd grasgevoerd en komt van dieren die gelukkiger en langer leven. De biologisch gecertificeerde kuddes grazen in weiden, kruidige heidevelden en ruige gebieden zoals het Fochteloërveen en de Schoorlse Duinen. Maar ook gewoon bij ons in de Flevopolder. Met als resultaat gezonder vlees!

Grasgevoerd vlees bevat namelijk meer onverzadigde vetzuren dankzij het natuurlijke eetpatroon. Door bewust te kiezen draag je dus direct bij aan je eigen gezondheid en een betere wereld.

 

De best verkochte producten

  • Vleesch & Co rundergehakt rundgehakt

    Rundergehakt 250gr

     3,49 incl. btw
    In winkelmand
  • Vleesch & Co Kogelbiefstuk

    Kogelbiefstuk

     5,79 incl. btw
    In winkelmand
  • Vleesch & Co kippendijfilet kippendij

    Oranjehoen dijfilet

     9,44 incl. btw
    In winkelmand
  • Vleesch & Co Black-angusburger

    Black-Angusburger 125gr

     2,19 incl. btw
    In winkelmand

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten