Vleeschenco Ossobuco schenkel

Ossobuco ala Milanese

touw

 

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

Schenkel productpagina
touw

 

Voor de Ossobuco alla Milanese verhit je de oven tot 180 °C. Leg de stukken schenkel in een kom, strooi er de bloem en een snuf peper en zout op en schud het overtollig bloem er af. Verhit 2 eetlepels olie in een grote, diepe, ovenbestendige pan en braad de stukken vlees in porties rondom bruin aan, en leg ze ondertussen op een bord.

 

Doe de knoflook, ui, wortel in de pan en laat ze een paar minuten aanzweten. Doe er in kleine stukjes gesneden bleekselderij, rozemarijn, venkelzaadjes, Spaanse peper en citroenschil bij. Blijf regelmatig roeren en bak het mengsel op matig vuur tot het bruin is (ongeveer 10 minuten).

 

Giet de wijn in de pan, laat die even sissen en voeg dan vervolgens het citroensap, de gehakte tomaten (inclusief sap) en de bouillon toe. Roer even goed om het aanbaksel van de bodem los te maken en laat de saus aan de kook komen. Leg de aangebraden stukken vlees zodanig in de saus dat het merg er niet uit valt. Leg een deksel op de pan, en zet in de oven en laat het vlees 2,5 uur stoven.

 

Houd als je het van tevoren maakt 1½ uur aan. Laat het afkoelen en zet het dan een nacht, of maximaal 72 uur, in de koelkast. Schep als je zover bent het gestolde vet van het oppervlak, breng het gerecht aan de kook en laat het nog 45 minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus voor het serveren op smaak.

 

Als je risotto bij je Ossobuco ala Milanese maakt, gebruik dan Carnarole of Arborio rijst voor het romigste resultaat. Maak ondertussen een gremolata. Dit doe je door een bos peterselie en 3 tenen knoflook fijn te hakken, en dit dan te mengen met de rasp van 2 citroenen. Dit strooi je vlak voor het serveren over de Ossobuco-Milanese waardoor het de juiste frisheid krijgt, als tegenhanger van de zware smaken.

 

Eet het lekker puur!

 

  • Vleeschenco schenkel
Ingrediënten

4 stukken schenkel van 350 gr 40 gr bloem Zout en zwarte peper 3-4 eetlepels olijfolie 6 tenen knoflook, in plakjes 2 uien, fijngehakt 2 wortelen, in kleine blokjes 2 stengels bleekselderij 2 theelepels gehakte rozemarijn 1 theelepel venkelzaad 1 gehakte rode Spaanse peper Fijn geraspte schil en sap van 2 biologische citroenen 125 ml droge witte wijn 400 gr gehakte tomaten (blik) 1 liter kippen- of kalfsvleesbouillon

Verder heb je nodig

Gietijzeren braadpan Oven