Palmkoolstamppot met venkelsaucijs

touw

 

Warm hoofdgerecht voor 4 personen

 

Onze worsten in de webshop
touw

De eerste keer dat ik palmkool at, weet ik nog heel goed! Dat was een aantal jaar geleden bij een heel leuk restaurantje in Amsterdam West. Het was daar gesmoord in boter en geserveerd met perfect gerookte heilbot. De intense smaak van palmkool doet een beetje aan boerenkool denken, maar dan 3 lagen dieper. En dat is weer de inspiratie tot deze super lekkere, en simpel te maken, stamppot. Het lijkt op een ouderwetse boerenkoolstamppot, maar dan nog lekkerder.

 

Was de aardappels goed schoon, en haal eventuele ‘pitten’ eruit en snijd ze in stukken. Was vervolgens de bladeren van de palmkool goed schoon. Haal het onderste, dikkere gedeelte van de harde nerven uit de bladeren. Snijd de bladeren in dunne reepjes.

 

Zet de palmkool met wat water en een beetje zout op en kook 10 minuten. Voeg dan de aardappels toe en kook nog 20 minuten mee. Check of de aardappels gaar zijn. Giet het af en doe er dan 30 gram boter bij in de pan. Voeg een klein beetje warme melk toe en stamp door elkaar met zon’n heerlijk traditionele stamper. Breng op smaak met zout, peper, en een beetje nootmuskaat. Laat dan vervolgens nog even staan met de deksel op de pan.

 

Tip!

Als je koude melk toevoegt, kan de puree net zo plakkerig worden als behangplaksel. Met warme melk gaat dit een stuk beter.

 

Voor de saucijzen zet je de braadpan op het fornuis op een lage temperatuur. Doe er 100 gram boter in, en laat warm worden. Als de boter nog bruist de saucijzen voorzichtig in de pan leggen en 2 laurierblaadjes erbij doen. Regelmatig keren en in 7-8 minuten braden. De saucijzen uit de pan halen en onder aluminiumfolie bewaren. Voeg wat water toe aan de pan en laat de jus even inkoken op hoog vuur.

Verdeel de stampot over 4 borden, leg er een saucijs op. Doe er een lekkere lepel jus over heen.

 

Eet smakelijk!

  • Vleeschenco venkelworst
Wat verder nodig

Een braadpan Een pan Een stamper

Ingrediënten

4 venkelsaucijzen – 1 kg kruimige aardappelen – 800 gr palmkool – 1 dl melk – 130 gr boter – 2 laurierblaadjes – Peper & zout – Nootmuskaat

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten