Voor de pasta met gehakt-ui-venkelragú zet de braadpan op je fornuis op lage temperatuur. Doe er een flinke scheut olie in, en vervolgens laat je dit warm worden.
Snijd elke ui in 8 partjes en zweet ze aan op lage temperatuur. Laat de uien onder af en toe roeren 15 minuten zachtjes garen, dan voeg je vervolgens het gehakt toe en rul het. Als het gehakt bruin is, doe je de venkelzaadjes, laurierblaadjes, grof gemalen peper en een beetje zout erbij en roer je het vervolgens door elkaar. Na weer 10 minuten voeg je het glas witte wijn toe. Laat dit, met het deksel op de pan, zeker nog 3 kwartier op de allerlaagste stand doorgaren. Af en toe even doorroeren.
Kook het water voor de pasta, en voeg een flinke snuf zout toe. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente (beetgaar).
Als de pasta gaar is, giet je het af, maar bewaar één kopje van het kookwater. Je mengt een eetlepel van dit water door de ragù. Hierdoor gaat het wat binden, en krijgt het een zijdeachtige glans en smaak. Verdeel de pasta over 4 borden en dan schep je over elk een lepel van de ragû. Rasp er wat pecorino over en als laatste maak je het af met een topje basilicum.
Serveer met een lekker glas koele witte wijn, bijvoorbeeld een pinot griogio.
TIP: Als je een voorgerecht maakt, heb je aan 60 gram pasta per persoon genoeg, voor een hoofdgerecht reken je 100 -120 gram