Klapstuk
Verwarm de oven op 90°C.
Snijdt één ui, één wortel en de prei in stukken. Zet je braadpan op het vuur, en verhit hierin de boter en olie. Braad het klapstuk aan beide kanten tot het bruin kleurt. Haal het vlees uit de pan.
Fruit de groenten aan onder af en toe roeren. Na zo’n 5 minuten leg je het klapstuk weer in de pan en voeg je de laurierblaadjes toe. Doe er naar smaak peper en zout bij. Voeg een halve fles wijn en de bouillon toe tot het vlees onder staat. Deksel beetje schuin op de pan en zet deze voor minimaal 8 uur in de oven. Op het fornuis kan ook. Gebruik dan een sudder plaatje en draai het vuur op de allerzachtste stand.
Traditionele hutspot
Schil de aardappels en snijdt ze in stukken, net als de wortels en uien. Laat dit alles zo’n 20 minuten koken. Giet de aardappels af en voeg dan naar smaak zout, een klontje boter en een draai uit de pepermolen toe. Stampen maar!
Schep de hutspot op voorverwarmde borden. Duw een kuiltje met je juslepel en verdeel het klapstuk over de borden. Je kunt de meest vette delen er alvast af halen als je dat niet lekker vindt. Schenk wat jus in het kuiltje en serveer je gerecht met een glimlach.
Eet het lekker puur!