• Grasgevoerd vlees uit Nederland
  • Binnen 1 werkdag bevroren geleverd
  • Vanaf 150 euro gratis bezorgd
  • Beoordeeld met een 9,8
Vleeschenco logo neg

.

315 minuten

4 personen

Kookgemak: 5/5

Vleesch en Co perfect gebraden kip

Perfect gebraden kip

Warm hoofdgerecht

Dit recept voor de perfecte gebraden kip komt van Heston Blumenthal, chef en eigenaar van The Fat Duck. Een aantal jaar geleden hét beste restaurant van de wereld. Heston is altijd op zoek naar perfectie en zoekt alles tot in de puntjes uit. Daar heeft hij een aantal ingewikkelde boeken over geschreven. En één gangbare: Heston Blumentaal thuis.

In dit recept gaat hij uit van een lage temperatuur garing, omdat je daarbij weinig vocht verliest. Leg je kerntemperatuurmeter vast klaar. Je bent wel een uurtje of vijf zoet met dit recept, maar dan heb je ook wat!

touw

Allereerst:
Voor de perfect gebraden kip ontdooi de oranjehoen in de koelkast (reken op 24 uur)

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 90℃.

Vouw de poten een beetje open, zodat de lucht kan circuleren. Snijdt de vleugeltoppen en het stuitje eraf, en leg apart. Rol de citroen over het aanrecht om het zachter te maken, en prik er een paar keer in met een vork of scherp mes. Stop de citroen en tijm in de buikholte van de kip. Wrijf het vel in met boter. Bestrooi de kip et zout en peper.

Leg de kip met de losse vleugels, vleugeltoppen en het stuitje in een braadslee. Voeg de wortels en knoflook toe.

Plaats de kip in de oven en braad aan tot de inwendige temperatuur in het dikste gedeelte van de borst 60℃ is. Dat duurt ongeveer 3-4 uur.

Haal de kip uit de braadslee en plaats op een rooster boven een bord. Laat het vlees 30-45 minuten rusten. Zet ondertussen de oven op 230-240 ℃.

Plaats de braadslee met de vleugels, wortels en knoflook op matig vuur op het fornuis en bak dit bruin. Voeg witte wijn toe en schraap en roer de aanbaksels los. Voeg de bouillon en vrijgekomen vocht van de kip toe en laat het geheel inkoken tot een saus. Giet de saus door een zeef in een kleine pan.

Leg de kip na het rusten terug in de braadslee en zet 5-10 minuten in de hete oven om kleur te krijgen, maar pas op dat het niet verbrand. Je kan de kip ook eerst aflakken met wat van de saus voor het bruinen.

Geef er geroosterde aardappels en opgebakken spruiten bij.

Ingrediënten

1 Oranjehoen
1 citroen
1/5 bosje tijm
125 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
zout en zwarte peper
8 kippenvleugels
2 wortels, geschild en in stukken
2 teentjes knoflook, geplet (met mes of hand)
2 dl droge witte wijn
2,5 dl kippenbouillon
1 el dijonmosterd
2 el dragonblaadjes
2 el bladpeterselie

Wat heb ik verder nodig?

braadslee of ovenschaal
kerntemperatuurmeter

Deel op Social Media: