BereidenÂ
Voor de rendag van rund verhit je de olie in een braadpan en schroei de stukjes vlees in porties dicht. Schep uit de pan en zet opzij.
Begin met de saus. Rooster het kokos goudgeel in een droge koekenpan op laag vuur. Schep uit de pan en laat afkoelen.
Maak de boemboe. Meng hiervoor alle ingrediënten voor de boemboe (behalve de vissaus) in de keukenmachine tot een gladde pasta. Voeg als laatste de vissaus toe. Verhit een scheut olie in de braadpan en fruit de boemboe tot hij heel geurig is, wat kleur heeft opgedaan, en licht geroosterd ruikt.
Schep het vlees er goed door. Roer nu het geroosterde kokos en de kaffir-limoenblaadjes erdoor. Bak een paar minuten mee.
Voeg ten slotte de kokosmelk, bruine basterdsuiker en het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk, dek de pan niet af en laat het vlees minimaal 6 uur maar liever ongeveer 8 uur stoven*, tot het vlees zacht is en de saus ingedikt is. Je kan de pan ook prima in de oven op 90℃ zetten. Voeg als het vlees te droog wordt af en toe een scheutje water toe.
Als het klaar is zie je dat de olie van de kemirnoot op de rendang gaat drijven.
*hoe langer op een lage temperatuur, hoe beter je eindresultaat.
Opdienen
Serveer er witte rijst, een gekookt eitje en een zoetzure komkommer bij. Je kan het verder uitbreiden met een sateetje, indische gehaktballetjes, pittige kipkluifjes en kroepoek. Laat je fantasie de vrije loop.