• Grasgevoerd vlees uit Nederland
  • Binnen 1 werkdag bevroren geleverd
  • Vanaf 150 euro gratis bezorgd
  • Beoordeeld met een 9,8
Vleeschenco logo neg

.

40 minuten

8 personen

Kookgemak: 4/5

Vleesch en Co rendang van grasgevoerd rund

Rendang van rund

Warm hoofdgerecht

Een goeie rendang is zoet, mals, droog en kruidig met een pittige nasmaak. Dit recept is goed te doen. Bij Indonesische gerechten denk je vaak aan ingewikkeld en veel werk. En ingrediënten die je niet kent.

Alle ingrediënten zijn bij elke toko te koop, en ik denk zelfs bij de meeste supermarkten ook nog wel. De basis van dit recept kost je 30 minuten, en daarna moet het nog een aantal uren stoven. Dat kan op je kleinste pit, of in de oven op 90 graden. Dan hoef je het alleen maar af en toe door te roeren.

Je kan het naar eigen smaak maken. Houd je van pittig? Voeg dan 5 rawit pepertjes toe. Ben je meer van de wat mildere gerechten, gebruik er dan drie.
Het is een geweldig recept als basis voor een lekkere rijsttafel.

touw

Bereiden 

Voor de rendag van rund verhit je de olie in een braadpan en schroei de stukjes vlees in porties dicht. Schep uit de pan en zet opzij.

Begin met de saus. Rooster het kokos goudgeel in een droge koekenpan op laag vuur. Schep uit de pan en laat afkoelen.

Maak de boemboe. Meng hiervoor alle ingrediënten voor de boemboe (behalve de vissaus) in de keukenmachine tot een gladde pasta. Voeg als laatste de vissaus toe. Verhit een scheut olie in de braadpan en fruit de boemboe tot hij heel geurig is, wat kleur heeft opgedaan, en licht geroosterd ruikt.

Schep het vlees er goed door. Roer nu het geroosterde kokos en de kaffir-limoenblaadjes erdoor. Bak een paar minuten mee.

Voeg ten slotte de kokosmelk, bruine basterdsuiker en het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk, dek de pan niet af en laat het vlees minimaal 6 uur maar liever ongeveer 8 uur stoven*, tot het vlees zacht is en de saus ingedikt is. Je kan de pan ook prima in de oven op 90℃ zetten. Voeg als het vlees te droog wordt af en toe een scheutje water toe.

Als het klaar is zie je dat de olie van de kemirnoot op de rendang gaat drijven.

*hoe langer op een lage temperatuur, hoe beter je eindresultaat.

Opdienen

Serveer er witte rijst, een gekookt eitje en een zoetzure komkommer bij. Je kan het verder uitbreiden met een sateetje, indische gehaktballetjes, pittige kipkluifjes en kroepoek. Laat je fantasie de vrije loop.

Ingrediënten

Vlees
1 kg hacheevlees
3 eetlepels arachide-, of zonnebloemolie

Boemboe
2 ui, grof gesnipperd
4 tenen knoflook gepeld
3-5 rawit pepertjes, zonder steel
5 kemirnoten
2 stengels citroengras, alleen het witte deel, geplet met het mes, en daarna fijngesneden
1 cm laoswortel, geschild en fijngehakt
2 tl geelwortelpoeder (kurkuma)
2 eetlepels arachide-, of zonnebloemolie
1 el vissaus

Saus
3 el geraspte kokos
6-8 kaffir-limoenblaadjes
400 ml kokosmelk
1 el bruine bastardsuiker
250 ml water
zout

Wat heb ik verder nodig?

Braadpan
Koekenpan
Staafmixer

Deel op Social Media: