Runderrollade in rode wijn met polenta

touw

 

Warm hoofdgerecht voor 4 personen

 

Shop onze rollade

touw

Als klein jochie van 7 jaar oud waren we op zondag altijd bij m’n opa en oma. Dan kregen we meestal draadjesvlees met sperziebonen. Op de hoogtijdagen stond er steevast een goede rollade op ’t menu. Goed rundvlees, dat al op zaterdag met zorg werd gebraden. Ik kan me de subtiele smaken van het malse vlees met de krokante randjes nog goed herinneren. Anno nu eten we de rollade nog steeds goed gebraden, maar dan met een Zuid-Europese twist. Je moet er wel even op tijd mee beginnen, want dit gerecht moet je 12 uur lang in de koelkast marineren. Het is het waard!

 

Voorbereiding

Snijd de wortel en bleekselderij in blokjes van 1 cm. Pel de ui en snijd in vieren. Steek de kruidnagels in de ui. Doe de groenten, knoflook, kruiden, kaneelstokje, jeneverbessen en laurierblaadje bij het vlees in de zak. Giet de wijn er bij. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak, en maak het goed dicht. Leg in een schaal voor zeker 12 uur in de koelkast.

 

Bereiden

Haal het vlees uit de marinade. Laat goed uitlekken, dep droog en haal het door de bloem. Zeef de marinade in een vergiet boven een kom, verwijder de kruidnagels uit de ui en verwijder het kaneelstokje. Hak de ui, knoflook, selderij, wortel, tijm en marjolein fijn. Laat de jeneverbessen en het laurierblaadje heel.

 

Smelt de boter in een braadpan en bak de gehakte groenten, jeneverbessen en laurier. Voeg het vlees toe en bak dit gelijkmatig bruin. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de marinade toe en doe het deksel op de pan.

 

Laat het vlees tenminste 2 1/2  uur zachtjes sudderen op laag vuur. Draai regelmatig om en bedruip zo nu en dan met marinade om uitdroging van de rollade te voorkomen. Wanneer het vlees gaar is, uit de pan nemen, uit laten lekken en warm houden. Doe het vuur wat hoger en laat de jus inkoken zodat het wat dikker wordt. Snijd de rollade in plakken, leg op een schaal en giet de jus door een zeef (of laat de groenten en kruiden erin zitten als je dat lekker vindt) over het vlees.

 

Serveer het met gegrilde polenta of een lekkere aardappelpuree.

 

Eet smakelijk!

Wat verder nodig

Een stevige plastic (diepvries)zak, die groot genoeg is om de rollade in te marineren. Een braadpan Een zeef

Ingrediënten

1 runderrollade — 3 dl goede rode wijn — Runderbouillon (van een blokje) — 1 ui — 1 halve winterwortel — 1 stengel bleekselderij — 1 teentje knoflook — 1 laurierblad — 5 jeneverbessen — 3 kruidnagels — 1 kaneelstokje — 5 takjes verse tijm en marjolein — 40 gram boter — Bloem, zout, peper

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten