Vleesch&co picanha logo

Staartstuk

touwStaartstuk

 

Staartstuk is een prachtig stuk vlees met een dikke vetrand. Deze dikke vetrand zorgt ervoor dat het vlees niet snel uitdroogt en veel smaak behoudt. Bij de Brazilianen en Argentijnen kennen ze het als Picanha, het allermooiste stuk vlees van de koe. Zelfs beter dan de ossenhaas, niet malser, wel smakelijker!

 

Staartstuk is goed te bereiden in de oven of op de barbecue. Met een beetje tijd, zout, venkel en liefde zet je in een handomdraai dit heerlijke stuk vlees op tafel. Serveer het staartstuk vervolgens met geroosterde limoen of een zelfgemaakte chimichurri voor een geweldige smaaksensatie.

touw

Staartstuk van het rund

Staartstuk is een strijkijzervormig stuk vlees afkomstig van de bovenbil van het rund, net boven de staart. Het is de spier die de staart beweegt en valt daarom in de categorie werkvlees. Voorheen werd het staartstuk in Nederland vooral gebruikt voor rosbrief en biefstuk. Totdat we het staartstuk leerden kennen als picanha.

 

Picanha (spreek je uit als piekanja) is overgewaaid vanuit Zuid-Amerika. De Zuid-Amerikanen bereiden het staartstuk van de koe in z’n geheel. Het vlees wordt dus pas aangesneden ná bereiding. Sinds deze ontdekking wint picanha ook in Nederland aan populariteit. Wij zijn om!

 

Smaak en structuur

Staartstuk is dus afkomstig van een spier en valt in de categorie werkvlees. Werkvlees heeft het gedurende het leven van het dier zwaar te verduren gehad. Hierdoor bevat het vlees meer bindweefsel dat zorgt voor een stugge structuur. Om de juiste malsheid te bereiken neem je geruim de tijd om het vlees langzaam te bereiden.

 

Bij het staartstuk is dit juist net even anders. Ondanks dat het staartstuk werkvlees is, is het een stuk malser omdat het nooit zwaar werk heeft verricht. Hierdoor bevat het vlees minder bindweefsel dan werkvlees dat wel hard heeft gewerkt. Zodoende ontstaat er een heerlijk mals, dooraderd stuk vlees met een smaakvolle vetrand.

touw

Beste bereiding van staartstuk

De bereiding van het staartstuk is vrij eenvoudig. Je kunt het staartstuk in z’n geheel bereiden (als picanha) of maak er steak of tartaar van. In de oven of op de barbecue krijg je het beste resultaat. Maar op de barbecue is natuurlijk wel het lekkerst!

 

Pas de indirecte grillmethode toe bij bereiding van het staartstuk in z’n geheel op de barbecue. Op de pagina van picanha leggen we je stapsgewijs uit hoe je dit doet. Volg de instructies en je wilt nooit meer anders.

touw

Ideale kerntemperatuur

De ideale kerntemperatuur van het staartstuk bij het serveren is 48 tot 50°C. Bij deze temperatuur is het vlees medium-rare. Tijdens het indirect grillen houd je een temperatuur van 46°C. De temperatuur zal nog iets toenemen wanneer je het vlees laat rusten in aluminiumfolie. Liever meer medium? Ga dan voor een kerntemperatuur bij het serveren van 52°C.

 

Staartstuk bestellen

Het eerlijkste staartstuk koop je bij Vleesch & Co. Al het vlees is afkomstig van blije koeien. Deze koeien leven buiten in Nederlandse natuurgebieden. Ons staartstuk heeft met 1500 gram de meest gangbare maat die onze klanten wensen. Een mooi gewicht voor 4-6 personen. Geleverd als één mooi stuk, klaar voor de echte liefhebbers van (h)eerlijk vlees.

 

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten