Wat is orgaanvlees?
Orgaanvlees is precies zoals het klinkt: vlees van de organen van dieren. Het klinkt misschien niet als het aantrekkelijkste vlees, maar niets is minder waar. Ben je dol op paté? Dit maak je zelf met kippenlevertjes. Vroeger was orgaanvlees een vast onderdeel van het voedingspatroon, en in veel culturen is het tot op de dag van vandaag een delicatesse. Naast dat het lekker kan zijn, is orgaanvlees gewoon heel gezond. Het is namelijk rijk aan waardevolle nutriënten als ijzer, zink, foliumzuur, koper, chromium, vitamine A, B12, D, E en K.
Orgaanvlees noemen ze ook wel het vijfde kwartier. Dit is lang geleden ontstaan in Rome. Het eerste kwartier – het beste vlees – was voor de adel, het tweede kwartier voor de kerk, het derde kwartier voor de middenklasse en het vierde kwartier voor de soldaten. Wat overbleef noemde men het vijfde kwartier, dat was voor de arbeiders. Ze moesten eens weten!